![]() |
![]() |
|
![]() תעודת פרס ראש הממשלה 2018 שהוענק |
על הספר:
פעמיים יצאו יהודי מצרים מעבדות לחירות.
ואכן, יהודי מצרים מציינים חג החירות פעמיים: פעם אחת בליל הסדר של חג הפסח, ובפעם השנייה ביציאת מצרים הפרטית שלהם, שהתרחשה במחצית המאה ה-20.
מאז אמצע שנות הארבעים של המאה הקודמת, יהודי מצרים חוו לסירוגין פרעות, מעצרים ותקופות של רגיעה, וביניהם גלי גירוש עם החותמת הלוך ללא חזור על דרכונם – אותם מתאר עובדיה ירושלמי בקצרה בתחילת ספרו. הטרגדיה האחרונה של מעצרים המלווים בגירוש הישר מהכלא המצרי אל מחוץ לאדמת מצרים, אירעה במלחמת ששת הימים כאשר ממשלת מצרים עצרה כ-95 אחוזים מכלל הגברים היהודים שנותרו במצרים, מגיל 17 עד גיל 70 . הם נעצרו ללא משפט רק בשל היותם יהודים, חלקם לכמה חודשים, אחרים לשנתיים ואף לשלוש שנים – בתחילה בכלא אבו-זעבל הידוע לשמצה, תוך כדי עינויים קשים – ולאחר מכן בכלא טורה, עד לגירוש הישר מבית הכלא אל מחוץ לאדמת מצרים.
עובדיה ירושלמי שאף הוא נעצר לכשנתיים החליט להרים את הכפפה ולחקור את הדרמה העלומה ולספר את הסיפור הזה שלא היה מוכר בין ההיסטוריונים של אחת הקהלות היהודיות העתיקות ביותר. מחקרו זה של עובדיה ירושלמי זכה בפרס ראש הממשלה 2018, לעידוד המחקר על יהודי ארצות ערב ואיראן, ולאחר מכן תורגם ויצא לאור בצרפתית.
בשנת 2021, המפיקה/במאית גילית יצחקי הפיקה מחזה בתיאטרון השחר "חמש הדקות הארוכות", המבוסס על ספרו זה של עובדיה ירושלמי.